Libanon - vinařské regiony

Libanon je zřejmě nejstarším místem výroby vína na světě, neboť za šíření vinařství v této oblasti se zasadili již před 6000 lety staří Féničané, kteří získávali zkušenosti s pěstováním vína v celé Středomořské oblasti. Libanonské odrůdy mají svůj původ nejčastěji ve Francii. Vysokou kvalitu libanonských vín zaručuje výjimečné podnebí společně s úrodnou půdou a optimální nadmořskou výškou.

Červená i bílá vína se zde vyrábějí z odrůd, které jsou prakticky shodné s odrůdami pěstovanými v Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Carignan, Grenache, Cinsault,  Muscat, Viognier, Sauvignon Blanc, Sémillon a další). Ovšem najdeme tu i autochtonní odrůdy. Jsou bílé a jmenují se Obeidah a Merwah. Podle legendy je sem kdysi přivezli křižáci. Během staletí se přizpůsobily terroiru a zmutovaly. Libanonští enologové tvrdí, že jsou to praprarodiče Chardonnay či Chasselas a Sémillon.

Historie vinařství v Libanonu

Vykopávky ve městě Baalbek svědčí o tom, že právě tady ve druhém století před Kristem postavili Římané vedeni tisíciletou tradicí chrám zasvěcený bohu vína Bakchovi. Ovšem daleko před nimi tady révu vinnou pěstovali právě Féničané, kteří ji také uměli dobře zobchodovat. Víno napomohlo k navázání obchodních styků mezi rozdílnými kulturami a mentalitami a podpořilo pokrok civilizace. Féničané ho měnili za koření, otroky i za drahé kovy z dalekých krajin. Není tedy náhodou, že právě v libanonském městě Kana se udál nejznámější biblický zázrak – Ježíš proměnil vodu ve víno. Ostatně, slovo víno se v Bibli vyskytuje celkem 207 krát, vinice 92 krát a slovo Libanon 71 krát. Název tohoto území či státu totiž existuje v nezměněné podobě již 4000 let. Libanon má také nejstarší nepřetržitě obývané město na světě – Byblos (od 5000 let před Kristem). Vínu se tady dařilo i ve středověku. Směřovaly sem všechny křížové výpravy do svaté země a evropští rytíři byli vděčnými konzumenty. Sami se tady pak často usadili a stali se vinaři. Na počátku novověku však libanonské vinice několik staletí trpěly, když byla země provincií Osmanské říše. Naštěstí se Turkům nepodařilo zničit ani vinice ani Libanon.

Zdá se, že vinaře napětí v regionu a konflikty v okolních zemích nijak zvláště neovlivňují. Vinařstvím se nesmírně daří a začínají svá vína ve velkém vyvážet do zahraničí, ale jen do několika málo zemí. V Evropě koupíte libanonská vína hlavně ve Francii, Velké Británii, Švýcarsku, Skandinávských zemích a u nás.

Údolí Bekaa

Současný vinařský průmysl v Libanonu se soustředí především do slavného údolí Bekaa. A nejen v údolí, ale i v dalších vinařských oblastech Libanonu se zdá být normální hledat vinice ve vysokých nadmořských výškách - leží většinou mezi 900 a 1700 metry nad mořem.

Údolí Bekaa leží paralelně se středomořským pobřežím mezi pohořím Libanon a masívem Anti-Libanon, který sleduje syrskou hranici. Charakterizují ho krátké zimy se sněhovými srážkami, dlouhá teplá léta, chladné noci a mlhavá rána. Spolu s dokonalou půdou to dělá z údolí optimální oblast pro pěstování vína. Střídají je zelená úbočí se skalními bloky, porosty dubů a borovic, sady mandloní a třešní. Bekaa představuje jedno z nejkrásnějších a nejúrodnějších míst celého Blízkého východu.

 

"Lidé přehlížejí vína z Libanonu, přestože se zde vinice nacházejí již po 6000 let. Jejich renomé se ale zvyšuje a lidé si zamilovávají tato bohatá, temná, kořeněná s dotekem pepře a surové kůže, a krásně aromatická vína s nádechem cedru..."

Simon Hoggart – The Spectator, únor 2012

Zde čtěte VÍCE o vinařstvích...