Veneto
V tomto regionu panuje většinou mírné podnebí, které je ovlivněno vzdušnými proudy od jezera Lago di Garda na západě a od Jaderského moře na jihovýchodě. V neposlední řadě místní klima ovlivňují větry, které směřují jižně od Alp.
V oblasti Veneto se vyrábí především šumivé "Prosecco", "Valpolicella" a "Amarone". Vína Valpolicella získala označení Denominazione di Origine Controllata (DOC) vína. Tato červená vína jsou zpravidla vyráběna z hroznů tří odrůd: Corvina, Rondinella a Molinara. Nejzákladnější Valpolicella jsou lehká, voňavá stolní vína. Dále Valpolicella Classico je vyrobeno z vinných hroznů vypěstovaných v původní výrobní oblasti Valpolicella a Valpolicella Superiore musí dosáhnout stáří nejméně jednoho roku. Vinařství v regionu Veneto existovala už v době starověkých Řeků a obliba vína z této oblasti neustále vzrůstá.
Klasická šumivá Prosecca se vyrábějí z odrůdy Glera, v minulosti nazývané právě Prosecco - odtud název tohoto oblíbeného šumivého vína. Je charakteristické svou lehkostí a příjemnou ovocností např. po zelených jablkách. Základní Prosecca se vyrábějí běžně jako neročníková vína.
Zde čtěte VÍCE o vinařstvích...