Španělsko - Penedés - o vinařstvích

Marqués de Gelida

LogoMarques

Vinařský dům ve vlastnictví rodin Carreras, Masana, Parera a Esteve, které od XV. století hospodaří na vinicích. Soustředí se na výrobu tichých a šumivých vín. Zvláštní důraz tradičně kladou na předávání zkušeností, znalostí a nadšení z generace na generaci, stejně jako i citlivé zapojování nových technologií výroby Cavy. Další z priorit při výroobě je ochrana životního prostředí.

Omývány sluncem, vůní středomoří, na písečných, jílovitých půdách a chráněné před chladem v horách Monserratu. Takovou skvělou polohu mají jejich vinice na severovýchodě AO Penedés, v blízkosti "hlavního města šumivého vína" Sant Sadurni d´Anoia.

Na celkem 200ha vlastních vinic pěstují tradiční bílé odrůdy, jako je Macabeo, Xarel.Lo a Parellada, stejně jako i vysoce ceněné Chardonnay. Z modrých odrůd pak Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Výběrem těch nejlepších vinic v oblasti zajišťují dokonalou rovnováhu cukru a kyselnky ve vínech.

Hlavním sídlem, které se nachází v obci Sant Sadurni d´Anoia, je Can Llopard de les Alzines. Zde jsou umístěny též hlavní sklepy. Can Prats a Can Simon, které stojí v Sant Llorenc d´Hortons dodávají odrůdy Macabeo, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir a Tempranillo ze starých keřů s nízkým výnosem. Can Castany a Can Miquel se nachází v Gelidě a pěstují především odrůdy Xarel.Lo, Parellada a Cabernet Sauvignon.

Hrozny jsou pečlivě vybírány a jemně lisovány. Ve speciálních tancích, probíhá řízené kvašení a kontrola teploty. Základem pro výrobu bílé Cavy (Blanc de Blanc), jsou odrůdy Chardonnay a Xarel.Lo, které kvasí v nových francouzských dubových sudech a leží na kalech několik měsíců. Vybrané kvasinky se pak postarají o druhotné kvašení v lahvi. Vína jsou uložena ve sklepích na dobu 18 měsíců až 5 let, při konstantní teplotě a pečlivě chráněna před vnějšími vlivy, dokud nedosáhnou plné zralosti.

V procesu výroby červených vín se vybrané hrozny pomelou a kvasí ve slupkách. Vyrábí se z nich mladé víno Gran Cubi. Tempranillo, které se zde nazývá též Ull de Llebre, zraje v amerických a francouzských dubových sudech, uloženo v ideálních teplotních a vlhkostních podmínkách až 8 měsíců, dokud nezíská požadované vlastnosti, hlavně buket. Nalahvované víno pak zraje k dosažení svého plného potenciálu.