Nový Zéland - vinařské regiony
Jeden z posledních přírůstků mezi vinařskými zeměmi je právě Nový Zéland. Nový Zéland zhodnotil pro prodej světoznámé odrůdy vína, z bílého vína např. Sauvignon Blanc (z údolí francouzské Loiry), ale také Chardonnay, Pinot Gris, Riesling. A z červeného vína např. odrůdy Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. Rozvoj zaznamenávají také šumivá vína.
Vinařství na Novém Zélandu
Přistěhovalci z východní Evropy a Libanonu založili první vinice v okolí Aucklandu, ale první odrůdy vinné révy byly vysazeny až okolo roku 1960. Vinařství se zde začalo rozvíjet v sedmdesátých letech a od devadesátých let minulého století patří novozélandský trh mezi nejdynamičtější na světě. Roční produkce vína na Novém Zélandu převyšuje 100 mil. litrů a plocha vinic překročila 23tis. hektarů. Mezi největší odběratele patří Velká Británie, USA a Japonsko. Roční objem exportu převyšuje 170mil. EUR a roční spotřeba vína činí cca 9 l/osoba.
Prostředí pro pěstování vína je zde obecně chladnější než např. ve Francii, ale tyto podmínky vyrovnává blízkost Tichého oceánu. Sluneční záření přes den dovede být velmi silné. Specifický charakter tak novozélandským vínům dává zejména kombinace chladnějšího prostředí, specifické podloží a přirozené dlouhé zrání hroznů. Mezi největší vinařství v zemi patří druhé největší Corbans (založené v roce 1902 s roční produkcí přes 1mil l) a první Montana Wines (založené v roce 1977 a produkující více než 2mil l ročně). Nabízí obrovský sortiment vín různých kvalit i cenových skupin. O Sauvignon Blanc r. 1979 z vinařství Montana psali anglické noviny po zisku medaile v Londýně: “Ovčáci z Nového Zélandu dali na frak Francouzům“, nebo „ Ani Austrálie neumí takový jiskrný Sauvignon s trochou džezu a sexu v chuti.“
Oblasti pro pěstování vína – Nový Zéland
Obvykle je Nový Zéland členěn do deseti vinařských oblastí rozmístěné po celém ostrově, jehož délka je více než 1600km. Základ odrůd pěstovaných na Novém Zélandu tvoří: Tramín, Cabernet Sauvignon, Chenin a Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Merlot, Pinot Noir, Pinotage, a Syrah a Malbec.
- Auckland - Oblast prvních vinařství produkující zejména kvalitní červená vína. Největší slávu zažívá tato oblast od roku 1985 a mezi nejznámější vinařství patří: Babich, Collard Brothers, Corbans, Delegat´s, Goldwater Estate,Kumeau River, Matua Valley, Nobilo, Stonyridge Vineyard a Villa Maria.
- Hawke´s bay - Již v roce 1851 zde misionáři založili první vinice a až dodnes jsou zde produkována špičková, zejména, červené vína jako Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Melbec.Bílá vína. Velmi vysokou laťku ale drží také bílá vína – Sauvignon Blanc, Chardonnay a Riesling. Mezi nejznámější vinařství patří Brookfield, Church Road Winery, C.J. Pask WInery, Clearview Estate, Te Mata Estate a Vidal Estate.
- Martinborough - Velmi mladá a dynamická vinařská oblast založené na konci 70.let dvacátého století a to také díky faktu, že jsou půdní a klimatické podmínky podobné francouzským Bordeaux nebo Burgundsku. Mezi perly tohoto regionu patří novozélandské červené víno z burgundské odrůdy Pinot Noir. Nejznámější vinařství jsou Wither Hills, Alana Estate, Ata Rangi, Ary River a Palliser Estate.
- Marlborough - Další mladý vinařský region známý až od 80. let dvacátého století. Za pouhých 30 let zdejší vinice zabírají největší plochu a využívají dlouhých slunečných dnů a chladných nocí. Poměrně málo srážek nutí révu hledat v půdě max. pro svůj úspěch. Nejznámější vinařství patří Montana, Cloudy Bay, Grove Mill, Hunter´s Wines, Lawson´s Dry Hills a Vavasour Wines.
- Canterbury - Oblast objevené Francouzi v roce 1840, kteří mířili na Martinique. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Pinot Noir, Chardonnay a Riesling.
- Otago - Patří mezi nejjižnější vinohradnické oblasti na světě založené již v roce 1860. Znovuzrození vinařství tato oblast zaznamenala v sedmdesátých letech 20. století. Nejznámější vinařství je zde Black Ridge.