Jihoafrická republika - vinařské regiony
Jižní Afrika je dnes módní vinařskou zemí, vzrůstá věhlas místních vín a také vzrůstá počet vinic, které se nově vysazují nebo rekultivují. V současné době má Jižní Afrika přes 100 000 hektarů vinic – přes 50% je osázeno bílými odrůdami, zbytek pak červenými a řadí se na 9. místo v celosvětové produkci vín. Tradici výroby začali v sedmnáctém století holandští usedlíci - v roce 1659 zakladatel Cape Townu Jan Van Riebeeck vytvořil první víno, které neslo název „Jižní Afrika“.
Většina vinařství je soustředěna do oblasti okolo Kapského Města. Ve všech regionech je velké množství menších farem. Nejvýznamnějšími oblastmi jsou Stellenbosch (asi nejprestižnější region, sídlí zde nejslavnější vinařství), Paarl, Constantia (zde byly vysázeny historicky první vinice), Robertson, Swartland, Worcester, Durbanville a Tulbagh. Mezi hlavní pěstované odrůdy patří Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir a Pinotage – typická místní odrůda, na kterou jsou jihoafričtí vinaři právem hrdí.
Stellenbosch – modrá vína z Jižní Afriky
Vinařská oblast Stellenbosch je největší vinařskou oblastí Jižní Afriky. První vinice byly založeny již v počátku prvními osadníky. Stellenbosch spolu s Paarlem s Franschhoekem tvoří tzv. Cape Winelands – největší ze dvou hlavních vinařských regionů Jižní Afriky. Oblast má typické přímořské podnebí – horká léta, chladné zimy a většinou slunečno.
Z modrých odrůd je nejpopulárnější vlastní vyšlechtěná odrůda Pinotage, mezinárodní Cabernet Sauvignon a Merlot. Z bílých je nejvíce pěstovaný Chenin Blanc, Sauvignon Blanc a Viognier. Z celkové produkce Jihoafrické republiky připadá na oblast Stellenbosch 18% všech výnosů.
V našem e-shopu najdete nabídku vín z této blasti z vinařství Amani. Jako novinku uvádíme Amani Chardonnay.
Odrůda Pinotage
Této modré odrůdě dal vzniknout roku 1922 (jiné prameny uvádí i 1924) profesor Abraham Isak Perold zkřížením burgundské odrůdy Pinot Noir a odrůdy Cinsault (Hermitage). Víno je barvy temně rubínové, s vůní červených bobulí (malin, borůvek a lesních plodů) a špetky pepře či tabáku. Je výborným doplňkem k těstovinám, pokrmům z tmavého masa i výrazně kořeněným delikatesám.
V roce 1971 byla založena „Stellenboschská vinařská stezka“, na které najdete na 130 producentů vín. Je to největší a nejznámější vinařská stezka v Jižní Africe.