Itálie - Friuli - o vinařstvích

Vigna Traverso

logo_vigna_traverso

Mladé vinařství Vigna Traverso, využívající moderních vinařských technologií a specifických podmínek oblasti Friuli, k výrobě skvělých vín s velmi rafinovanou vůní a strukturou. Součástí jeho portfolia jsou typické odrůdy místní jako Ribolla Gialla, či Friulano, dříve označovaný jako Tocai, stejně jako i odrůdy mezinárodní, např. chardonnay, či Merlot.

Vinařství Traverso se stalo součástí společného podniku s vinařstvím Ornella Molon v roce 1989. Tato nová společnost, která se řídí myšlenkou, že kvalita je prvotní a zásadní moment celého vinařského snažení, se téměř okamžitě dostala v mezinárodním hodnocení na vyšší příčky. Zavedení nových technologií spolu s „restrukturalizací“ vinic, umožňuje výrobu již zmiňovaných, velmi kvalitních vín.

Vinice se nacházejí v Prepottu, ležícím východně od města Udine, po němž je pojmenovaná celá provincie. Nejlepší z nich jsou pak ve východní části pohoří Friuli, které nabízí ideální půdní a klimatické podmínky, stejně jako i vyhovující nadmořskou výšku. Na 16ha vinic se pěstují bílé odrůdy Pinot Grigio, Friulano, Sauvignon blanc, Ribolla Gialla a Piccolit. Červené odrůdy jsou Cabernet Franc, Refosco, Merlot a Schioppettino.

 

Le Monde

lemonde

Vína z vinařství Le Monde pocházejí z kraje mezi mořem a kopcovitým terénem oblasti Friuli, kde je pěstování vín tradicí.

Vinařství bylo založeno rodinou sídlící ve Ville Giustinian ve starobylém městečku Portobuffolè, jehož historie sahá až do roku 997. V té době zde stával hrad a říční přístav benátské republiky. V současné době je to jediná venkovská usedlost v tomto kraji, která si drží svůj historický ráz.

Vinařství se rozkládá na 40 hektarech více jak 30 let starých vinic v nadmořské výšce 20 m nad mořem. Podloží je tvořeno naplaveninami z řek Meduna, Cellina a Tagliamento. Povaha půdy, expozice, klima a slunce v tomto konkrétním kontextu přispívají k výrobě kvalitního vína a dosáhnout výnos 70 až 80 hl na hektar. Kromě toho je péče ve vinařství Le Monde založena na racionálním používání biologických, chemických a zemědělských opatření.