Francie - o vinařských regionech

Francouzská vína jsou považována za nejlepší na světě, a toto tvrzení ctí i většina jejich konkurentů. Žádná jiná země nemá tak dlouhou tradici v pěstování révy, tak propracované technologie výroby vína. Ani tak širokou škálu klimatických podmínek, které umožňují produkovat kompletní spektrum klasických druhů vín. Nachází se zde spousta různých oblastí a typů půd, které dohromady dávají vinařskou oblast obrovské rozmanitosti.

V roce 1935 se Francie stala první zemí, která zavedla v celé zemi systém kontroly původu a kvality vín. S tím souvisí rozdělení francouzských vín na čtyři základní kategorie: Appellation d’Origine Controllée – AOC, které přispívá k ochraně jejich regionální jedinečnosti stanovením striktních předpisů regulujících jejich výrobu (maximální výnos, povolené odrůdy, pěstování vinné révy a výrobní postupy), Vin Délimité de Qualité Superieure – VDQS (velmi kvalitní vína, pro něž ale platí mírnější kritéria než u vín AOC), Vin de Pays (venkovská či oblastní vína) a Vin de Table čili vína stolní.

Ze všech vinařských oblastí jmenujme alespoň ty nejznámější, jako jsou Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Alsasko, Údolí Loiry, Údolí Rhony a další.

Víno z Bordeaux

Oblast Bordeaux, nacházející se v jihozápadní Francii okolo stejnojmenného města. Ústí řeky Garonny do Atlantského oceánu, je největší vinorodou oblastí Francie. Z Bordeaux pochází třetina všech kvalitních a vynikajících francouzských vín. Tento region jich poskytuje nepřeberné množství, ať už jsou to hutná vína s převahou cabernet sauvignonu a nebo třeba sladká vína vyráběná z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Prostor pro takovou pestrost dává velká rozmanitost půd, dostatek slunečního svitu a regulující vliv oceánu. Většina vín produkovaných v Bordeaux jsou cuvée, nejvíce se ke kupáži používají odrůdy cabernet sauvignon, merlot a cabernet franc pro červená vína. Sauvignon, sémillon a muscadelle pro vína bílá.

Oblast Bourgogne – Pinot Noir a Chardonnay

Bourgogne (Burgundsko) je vinařský region ve východní Francii, v povodí řeky Saone, s bohatou historií. Špičkové viniční tratě se nacházejí ve vyšších polohách svahů s převážně vápencovým podložím. Burgundská vína jsou vyrobená téměř výhradně z odrůd Pinot Noir a Chardonnay.

Ve srovnání s jinými vinařskými regiony Francie je tento region poměrně malý a rozděluje se do několika podoblastí: Chablis, kde se pěstuje především odrůda Chardonnay, Côte de Nuits, které leží jižně od Dijonu a pyšní se nejvyšším počtem vinic s označením Grand Cru, Beaujolais, známé především pro své Beaujolais Nouveau a dále Côte de Beaune, Côte Chalonnaise a další.

Víno z údolí Rhony

Údolí Rhóny neboli Cotes du Rhone se rozprostírá po obou březích této řeky, začíná jižně od Lyonu a končí po 200 kilometrech u Avignonu. Po Bordeaux je druhou největší francouzskou vinařskou oblastí s právem označovat vína ověřeným označením původu AOC. Tuto oblast  lze  rozdělit na dvě základní části, Severní Rhonu, kde najdeme především vinice strmé a úzké, rostoucí podél břehů, a Jižní Rhonu, která zahrnuje široké území, táhnoucí se podél toku řeky od města Montelimar do okolí Avignonu, od Masivu Mont du Ventoux a Alpes de Haute-Provence po pohoří Ardeche a Gard.

Obě oblasti jsou velmi odlišné, co se týče stylu i charakteristiky vín, která produkují. Paleta vín Severní Rhony je velmi bohatá, setkáme se zde se skvělými komplexními červenými víny, ale pozadu nezůstávají ani vína bílá, z odrůd se zde nejčastěji pěstují Syrah, Viognier, Marsanne a Roussanne. Dominantní vliv na klima Jižní Rhony má Středozemní moře. V této oblasti převažují cuvée, která se vyrábějí z různých odrůd, především červených, často používané jsou např. Grenache, Mourvedre nebo Carignan. Nejslavnější podoblastí tohoto regionu je Châteauneuf-du-Pape.

Sedm odrůd vína z Alsaska

Oblast Alsaska se rozkládá v severovýchodní Francii mezi městy Štrasburk a Mulhouse. Geograficky má Alsasko pro pěstování vína ideální polohu. Ze západní strany od oceánu je chráněno pohořím Vogézy, které zachycuje velké množství srážek a tak tato oblast patří k nejsušším ve Francii. Geologické podloží je i na poměrně malém území velice pestré, díky čemuž má každá z podoblastí specifický a neopakovatelný charakter sklízených hroznů. Jedná se v podstatě o jedinou francouzskou oblast, která svou pověst vybudovala na bílých odrůdových vínech. Označení AOC Alsace nese sedm odrůd: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer, Muscat a Pinot Noir. Víno by zde mělo být plněno výhradně do speciálních lahví, tzv. alsaských fléten, a to pouze ve vinařské oblasti Alsasko.

Francie