Popis
Vinice vysázená s expozicí na jih na vápenatém podloží v nadmořské výšce 70m n.m. keříkovitým systémem Alberello je v průměru 20 let stará a leží přibližně jednu míli od mořského pobřeží. Vinohrad je osázen v hustotě 5555 hlav/ha s produkcí 8-9 tisíc kg/ha s cílem podpořit intenzivní aroma a komplexní chuť. Převládající vápenaté podloží. Na jaře jsou keře prořezávány na jeden pupen/keř. Na přelomu června a července probíhá selekce menších hroznů a 20 dní před sklizní se opět realizuje selekce méně vyvinutých hroznů. Tento způsob minimalizace výnosu má za cíl, že se sklízejí jenom nejlepší hrozny v optimální kvalitě.
Před fermentací probíhá 15ti denní macerace za studena a víno zraje v nerezových tancích z důvodu zachování svěžesti vína a jeho ovocného charakteru. Víno v lahvích je před distribucí ukládáno po dobu 2-3 měsíců do sklepa.
Slámově žlutá barva se zlatými odstíny. Intenzivní květová vůně smíšená s tóny citrusů a žlutých broskví, tóny trávy a sladkých mandlí. Vyvážená, svěží a bohatá chuť.
Doporučená teplota pro konzumaci je 8-9°C. Ideální výběr k mořským plodům, grilovaným rybám a bílému masu. Toto víno se také hodí ke kořeněným pokrmům především k Asijské kuchyni.
O vyjímečné a stabilní kvalitě tohoto vína svědčí také hodnocení předešlých ročníků:
- 2010 James Suckling 90/100 (8.6.2011)
- 2011 Sommelier Challenge - stříbro (16.10.2013) / James Suckling 91/100 (20.11.2012)
- 2012 James Suckling 90/100 (20.12.2013)
- 2013 James Suckling 91/100 (13.10.2014)
- Delicious white from Sicily
- TexSom – stříbrná medaile (13.3.2015)
- Ultimate Wine Challenge – doporučené víno
Hmotnost | 1.2 kg |
Objem (l): | 0,75 |
Alkohol (%): | 12,5 |
Kategorie: | suché |
Zbytkový cukr (g/l): | |
Kyselina (g/l): | |
Tříslovina (g/l): | |
Hodnocení a ocenění: | Prague Wine Trophy 2016 - Prague Premium Gold |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.