Portugalsko - vinařské regiony

Ačkoliv tradice pěstování vína v Portugalsku sahá do časů velmi vzdálených a vinná réva zde byla vysazována již za dob Féničanů, je všeobecné povědomí o portugalských vínech spíše malé. Je spojované především s vínem Portským a s Madeirou. Tato země však nabízí mnohem pestřejší výběr odrůd i zpracování zajímavých bílých i vysoce kvalitních červených vín.

Portugal

Oblasti pěstování vína - Portugalsko

Proslulá vína najdeme například v oblastech Douro, Dao, Bairrada, Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos,Vidigueira či Algarve. V jednotlivých regionech jsou rozdílné klimatické a geografické podmínky, které dotvářejí jejich jedinečnost a nezaměnitelnost. Portugalsko disponuje velkým množstvím domácích odrůd.

  • Madeira - Portugalský ostrov Madeira, ležící necelých 600 km na západ od Maroka. Dal jméno jedinému vínu na světě, které se „peče v peci“. Po ukončení kvašení je toto víno dolihováno a umístěno do vyhřívaných místností (pecí) estufas, kde se teplota pohybuje kolem 45°C. Vinná réva se na Madeiře ve větší míře pěstuje od počátku 17. století, v půdě je dostatek drasla. (Je velmi pravděpodobné, že na tom má zásluhu kapitán Joao Gonçalves Zarco, který nechal na ostrově v roce 1419 spálit veškerou vegetaci, aby se vůbec dostal do vnitrozemí. Nedostal se nikam. Požár trval 7 let a zásob drasla je proto v půdě na staletí.) Podnebí má oceánské klima s některými tropickými vlivy. Lodě, které kdysi připlouvaly na Madeiru, zde nakládaly zásoby na další cestu a mimo jiné i víno. Během plavby přes rovník se přišlo na to, že toto víno dostalo velmi neobvyklou, příjemnou chuť. Další hypotéza naznačuje, že se madeirští vinaři o změně chuti vlivem vysokých teplot dozvěděli, až když se jim z Austrálie vrátil náklad vína. V každém případě se toto víno stalo vyhledávaným artiklem a některé lodě začaly i před cestou do Evropy úmyslně křižovat přes rovník. Dnes je proces zahřívání rovníkovým sluncem napodoben uměle a ještě zdokonalen. Madeira při tomto procesu postupně oxiduje a mění barvu dozlatova.

Vyrábí se z několika odrůd, např Tinto negra, Moscatel, Sercial, Malmesey, Bual atd. Čím je Madeira starší, tím je kvalitnější (minimum jsou tři roky). Ke konzumaci by měla být připravena v den prodeje, a dobrá Madeira pak vydrží neurčitě dlouhou dobu.

  • Douro - Řeka Douro (Duero) pramení ve Španělsku, a když jeho území opustí, protéká napříč severní částí Portugalska, kde se ve městě Porto vlévá do Atlanského oceánu. V obou zmíněných státech dává znamenité podmínky pro pěstování vína. V Portugalsku je dokonce okolí řeky Douro nejdůležitější a nejznámější vinařskou oblastí. Dlouhou dobu bylo rozhodující pro obchod s portským vínem. Kvůli hornatému terénu se réva pěstuje především na terasách, hlavně na břidlicové a žulové půdě. Léta jsou v této krajině extrémně horká s vydatnými dešti, zimy pak kontinentální, poměrně drsné a chladné

V regionu Douro se převážně pěstují hrozny určené pro výrobu portského. Vedle tohoto výrazného, temně zbarveného, dolihovaného vína se zde však hojně setkáme i s velmi lehkým, suchým, vodově zbarveným Vinho Verde. Mezi odrůdami kralují Touriga nacional, Tinta cao, Tinta roriz, Tinta Francesa, Tinta barroca, Tinta amarela a Bastardo.
Vinařský region Douro byl v roce 2001 deklarován jako Místo světového dědictví UNESCO.

  • Dão - Oblast Dao se rozkládá v centrální části Portugalska, na plošině, kde je ze tří stran chráněna žulovými masivy Serra da Estrela, Serra do Caramulo a Serra da Nave. Neovlivňuje ji tak proměnlivé a chladnější klima Atlanského oceánu a panuje zde i mírnější podnebí. V zimním období často prší, v létě, až po dobu sklizně, je převážně sucho. Vinice jsou vysázeny především na propustné písečné půdě se žulovým podložím.

Dão bylo oficiálně poprvé uznáno jako Regiao demarcada v roce 1908. Červená vína z této oblasti mívají, díky prodloužení doby macerace při výrobě, vyšší obsah tříslovin. Pěstují se hlavně původní portugalské odrůdy, jako jsou Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro Preto a Encruzado. Tradiční bílá vína vynikají plnou chutí, ale moderní vinařství vyrábějí bílá vína svěží, ovocná a voňavá. Hlavní odrůdou hroznů pro výrobu bílého vína je Encruzado, většinou v kombinaci s Malvasia Fina a Bical. Nejlepší vína mohou nést označení Dao Nobre, což znamená ušlechtilý. Pod Dao spadá sedm podoblastí: Alva, Besteiros, Castendo, Serra da Estrela, Silgueiros, Terras de Azurara a Terras de Senhorim

Klasifikace portugalských vín

Klasifikace portugalských vín je obdobná jako ve Francii či v Itálii, nejvyšší kvalita je označena zkratkou DOC (Denominaçao de Origem Controlada), pokud se víno z výjimečných ročníků nechá zrát déle, označuje se Reserva nebo Garrafeira. Běžné stolní víno je označováno jako Vinho de Mesa. Portugalskou specialitou je vedle Portského a Madeiry také velmi suché víno Vinho Verde.

  • DOC Denominaçao de Orem Controlada - Představuje nejvyšší kategorii, která vymezuje 19 nejlepších vinařských krajů. Zaručuje původ a např. kontrolovaný výnos na hektar.
  • VQPRD Vinhos de Qualidade Produzidos em Regioes Determinadas - Takto jsou označována kvalitní vína v určitých oblastech, které vycházejí z typických vlastností vína, důležité jsou odrůdy, půda, podnebí a techniky pěstování a výroby vína.
  • Vinho Regional (VR) regionální víno - Mnoho vynikajících vín je dodáváno na trh pod tímto označením, zaručuje vlastnosti typické pro danou geografickou oblast, mohou být použity i netradiční odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Pinot Noir.
  • Vinho de Mesa stolní víno - Označení zaručuje, že víno bylo vyrobeno v Portugalsku, ale neuvádí se oblast ani rok sklizně.

Vinařské komise jednotlivých oblastí vydávají ochranné známky „Selo de Garantia“, které zajišťují autentičnost vín. Nejčastěji se lepí na zadní část láhve, nebo přes hrdlo (portské víno). Každá láhev má vlastní přidělené číslo.