Madeira

Portugalský ostrov Madeira, ležící necelých 600 km na západ od Maroka. Dal jméno jedinému vínu na světě, které se „peče v peci“. Po ukončení kvašení je toto víno dolihováno a umístěno do vyhřívaných místností (pecí) estufas, kde se teplota pohybuje kolem 45°C. Vinná réva se na Madeiře ve větší míře pěstuje od počátku 17. století, v půdě je dostatek drasla. Podnebí má oceánské klima s některými tropickými vlivy. Vyrábí se z několika odrůd, např. Tinto negra, Moscatel, Sercial, Malmesey, Bual atd. Čím je Madeira starší, tím je kvalitnější (minimum jsou tři roky). Ke konzumaci by měla být připravena v den prodeje, a dobrá Madeira pak vydrží neurčitě dlouhou dobu.

Zde čtěte VÍCE o vinařstvích...

 

 

Pokračujte výběrem kategorie výše či vlevo...