Kontakt


Itálie - vinařské regiony

Itálie je proslavena svým vinařským uměním a je jedním z největších producentů vína na světě. Kvalitě vína přispívá především tradice stará tři tisíce let, rozmanitost odrůd a pestrá škála vín i oblastí.

Pěstování vína v Itálii

Vinice nalezneme takřka na celém území, od Alp na severu, až po samý jih Sicílie. Rozsáhlé hory a podhůří poskytují rozmanité klimatické a půdní podmínky pro pěstování révy. Na své si zde přijdou příznivci lehkých vín, ale i milovníci plných a komplexních vín. Mezi nejznámější italské vinařské oblasti patří Toscana, Piemonte, Veneto, Abruzzo, Sicilia nebo Trentino-Alto Adige.

Italy

Veneto

V tomto regionu panuje většinou mírné podnebí, které je ovlivněno vzdušnými proudy od jezera Lago di Garda na západě a od Jaderského moře na jihovýchodě. V neposlední řadě místní klima ovlivňují větry, které směřují jižně od Alp.

V oblasti Veneto se vyrábí především šumivé "Prosecco", "Valpolicella" a "Amarone". Vína Valpolicella získala označení Denominazione di Origine Controllata (DOC) vína. Tato červená vína jsou zpravidla vyráběna z hroznů tří odrůd: Corvina, Rondinella a Molinara. Nejzákladnější Valpolicella jsou lehká, voňavá stolní vína. Dále Valpolicella Classico je vyrobeno z vinných hroznů vypěstovaných v původní výrobní oblasti Valpolicella a Valpolicella Superiore musí dosáhnout stáří nejméně jednoho roku. Vinařství v regionu Veneto existovala už v době starověkých Řeků a obliba vína z této oblasti neustále vzrůstá.

Klasická šumivá "Prosecco" se vyrábějí z odrůdy Glera, v minulosti nazývané právě Prosecco - odtud název tohoto oblíbeného šumivého vína. Je charakteristické svou lehkostí a příjemnou ovocností např. po zelených jablkách či hruškách. Základní Prosecca se vyrábějí běžně jako neročníková vína.

Toskánsko

Toskánsko má více jak dvoutisíciletou tradicí pěstování vinné révy - pěstovali ji zde již Etrusci, kteří se později od Řeků naučili získávat z hroznů výborné víno. Díky této tradici vyrostly v Toskánsku početné generace vinařských mistrů. Toskánsko má čtyři oblasti - Chianti, Montalcino, Montepulciano a Bolgheri. Jedná se o jeden  z nejbohatších regionů, pyšnících se nejlepšími vinicemi, pro něž je typické červené víno. Nejznámější odrůdou toskánských vín je Chianti, nazvané podle pohoří mezi Sienou a Florencií, na jehož svazích se pěstuje.

Chianti je rozlehlá kopcovitá oblast mezi Florencií a Sienou. Typickým maskotem je černý kohout ve žlutočerveném kruhu na hrdle vína Chianti Classico. Pojem “Classico” se odkazuje na starou oblast původní produkce Chianti. Pevně stanovenou normou je minimální procento révy Sangiovese – typické pro tuto oblast. Víno může být uvedeno do prodeje ne dříve než 1. října roku následujícího po roce sklizně.

Montalcino je horské městečko, jehož centrum je obklopeno středověkými hradbami. První zmínky o Montalcinu pochází z roku 814, kdy zde stával kostel postavený mnichy z nedalekého kláštera Sant´Antimo. Je vyhlášené skvělým červeným vínem Brunello di Montalcino, které se pěstuje na vybraných vinicích kolem města. Je to jedno z nejgrandióznějších toskánských vín a spolu s víny stejného renomé, jako jsou např. Barolo či Sassicaia, se řadí mezi největší (a nejdražší) italská vína vůbec. Toto velmi kvalitní víno můžete zakoupit v našem eshopu.

Piemonte

Je nejprestižnějším vinařským regionem Itálie a zároveň patří k nejznámějším. Nachází se u hranic s Francií a Švýcarskem. Sousedí s regiony Valle d´Aosta ze severu, s Lombardií z východu a s Ligurií z jihu. Na celkové produkci vína Itálie se podílí 6,4%. Vína z Piemontu vynikají špičkovou kvalitou. Mezi nejznámější patří Barolo a Barbaresco.

Fakt, že vinná réva je v Piemontu pěstovaná na kopcích, sice zvyšuje náklady na pěstování vína, ale dává tím vinařstvím s menším množstvím révy prostor k vyšší kvalitě produkce. Barolo společně s toskánským Brunellem patří k nejdražším italským vínům, která mají potenciál k dlouhé archivaci.