Kontakt

Česká republika - o vinařstvích a vinařských regionech

První historické zmínky o vinicích se u nás vyskytují v zakládacích listinách klášterů. Dále pak v dochovaných písemných legendách už od 10. století. Největší vliv na zakládání vinohradů a pěstování vína měly kláštery a církev.
Pevný řád do vinařství přináší král Karel IV. Roku 1358 vydává nařízení, kterým bylo české vinařství chráněno – Právo viničné, dále zakazuje dovoz cizích vín, podporuje české vinaře a dokonce vybírá nové plochy pro zakládání nových vinic. Zve do Čech odborníky, kteří mají pomoci českým vinařům a sám z Francie mnoho odrůd vína dováží. Také za vlády jeho syna Václava IV. bylo vinařství podporováno a rozšiřováno. Stalo se velmi důležitým zemědělským odvětvím.
Česká a Moravská vína vznikají v okrajových vinohradnických oblastech. Po sametové revoluci se vinice a výroba vína dostaly do rukou soukromým vinařům a to se pozitivně odrazilo na kvalitě těchto vín. Víno je vyráběno s láskou a správným řemeslným umem. Nejlepší výrobci zasílají svá vína do mezinárodních soutěží, kde patří velmi často k oceněným. Kvalita vína i jeho obliba u nás nebývale vzrůstá. K nejoblíbenějším odrůdám patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé. Z modrých odrůd jsou oblíbené a nejvíce zastoupené Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe.

Vinařství Šebesta

lo_sebesta

Láska k profesi přináší většinou jen ty nejkvalitnější výrobky. „Naší hlavní ideou je produkovat vysoce kvalitní vína“, říká pan Šebesta. „Základní podmínkou pro jejich výrobu je dobře vyzrálý a zdravý hrozen. Proto jsme se rozhodli vysadit vlastní vinice, kde můžeme kvalitu hroznů lépe ovlivnit a kontrolovat.“

V současné době již Vinařství Martin Šebesta obhospodařuje 8,5 hektarů vinic. A určitě není pro chuť vína z jejich produkce zanedbatelné, že se rodí v jedné z nejteplejších vinohradnických oblastí Čech a Moravy,na úpatí Dunajovických vrch - dvě hlavní vinice jsou ve dvou známých viničních tratích Liščí kopec a Ořechová hora, které jsou orientovány směrem na jih - k hranicím se sousedním Rakouskem.

Moderní agrotechnikou se ve vinicích snaží navodit biologickou rovnováhu mezi škodlivými a užitečnými vlivy a organismy v ekosystému vinic. Hlavní úsilí klade na péči o hrozen, a to neustálou kontrolou zdravotního stavu a ponecháním pouze zdravých a dobře se vyvíjejících plodů. Mnozí odborníci se shodují v tvrzení, že kvalita vína je hroznem ovlivněna až ze 75%.

Odrůdovou skladbu tvoří ze 70% bílé víno a zbývajících 30% víno červené. Část vín tvoří vína suchá, včetně vín červených. Díky dobré vyzrálosti hroznů obsahují některá vína příjemný zbytek přírodního cukru. Velikosti partií představují šarže o 300 - 5000 lahvích.

Vinařství Gotberg

logo Gotberg

Přestože Gotberg je na vinařské mapě teprve krátce, potvrzuje mnoha medailemi z národních i mezinárodních soutěží pověst o tom, že vína z Moravy si mohou dovolit srovnání s víny zahraničními. Vinařství Gotberg získalo ocenění v Izraeli, Británii, Belgii, Francii, Itálii, Rakousku či Spojených státech. Kvalitu zdejších vín podtrhuje i skutečnost, že celá produkce hroznů vzniká v biorežimu a všechna vína jsou vyráběna ze zdravých bio hroznů, které jsou šetrně zpracovávány v moderním provozu podle standardů EU.

Zajímáte se o vína z Moravy? Chcete vědět, co nového připravuje vinařství Gotberg, které od roku 2009 nabízí kvalitní přívlastková vína? Sledujte naše stránky, čtěte náš zpravodaj, navštivte nás přímo v sídle vinařství Gotberg v jihomoravské obci Popice nedaleko Hustopečí! Naše budova na zdejším nejvyšším kopci je krásným příkladem moderní vinařské architektury.

 

Vinařství Ovčáčík

Ovčáčik

 

Tradice vinařství a vinohradnictví na Velehradě a v sousedních Tupesích (kde leží vinohrady rodiny Ovčáčíků) trvá už více než osm set let. Historicky je spjata s příchodem mnichů cisterciáků na Velehrad v roce 1205. Tento mužský řád, původem pocházející z francouzského Burgundska (založen v Citeaux roku 1098), později působící v mnoha místech Evropy (mimo jiné i v Čechách; právě na Velehrad zamířila několikačlenná komunita z kláštera v Plasích), byl znám svým aktivním přístupem ve využívání pokročilých způsobů zemědělského hospodaření. Ty také úspěšně uplatňoval v rámci správy rozsáhlých pozemkových majetků, kterých nabyl jakožto štědrých darů pro potřeby nově založeného velehradského kláštera. I díky nim se tato církevní instituce, na Moravě vůbec první pod cisterciáckým vedením, stala jednou z nejbohatších svého druhu v zemi. Existence cisterciáckého kláštera na Velehradě skončila v době josefínských reforem, kdy byl ke dni 27. září 1784 císařem Josefem II. zrušen a většina pozemkových majetků převedena do soukromých vlastnictví.

 

Vinařství Pod Zámkem

stažený soubor

… se zapsalo do mapy Jižní Moravy v roce 2012. Vsadili na přívlastková vína špičkové kvality. Při zpracování hroznů a výrobě vína používají nejmodernější technologie řízeného kvašení v nerezových tancích a dubových sudech. To je jeden z hlavních důvodů, proč hodnotitelé na významných domácích i mezinárodních soutěžích ocenili jejich vína četnými medailemi. Vinice leží v jedné z nejvyhlášenějších poloh Jižní Moravy – Mikulovské vinařské podoblasti pod Pálavou ve vinařských obcích Perná a Bavory, na viničních tratích Boží Muka a Anenský Vrch. 

Zaměřili se na zpracování odrůd, které do zdejší lokality patří: Pálava, Tramín červený, Chardonnay, Rulandské šedé, Dornfelder… Vinařství se nachází v samém srdci Lednicko-Valtického areálu, ve vinařské obci Valtice – hlavním městě vína.